Yoga Healing Center
  • Home
  • ΓΙΑ ΕΜΑΣ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
    • Yoga
    • Παραδοσιακη Θιβετανικη Ιατρικη
    • Βελονισμός
    • Αισθητικός Βελονισμός
    • Reiki
    • Coaching Υγειας
    • Μουσικοθεραπεια
    • ΗΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΒΙΒΛΙΑ
  • BLOG
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

άρθρα, σχόλια και άλλα...

All
ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΥΓΕΙΑ
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

29/2/2020

0 Comments

 
Picture
Άρθρο στο περιοδικό Τηλέραμα στις 26/07/2019.
​

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται από τις πιο «υγιεινές» του πλανήτη. Παρ’ όλ’ αυτά, στις μέρες μας, έχουμε πολλά πεπτικά προβλήματα, αρτηριακή πίεση, καρκίνους και ποικίλα άλλα προβλήματα. Τι φταίει γι’ αυτό; Με σιγουριά θα μπορούσε να ειπωθεί πως φταίει το άγχος και το στρες της καθημερινότητας ή η ελλιπής επαφή με τη φύση, οι τοξίνες των τροφών και η τεχνολογική μετάλλαξη αυτών. Είναι, όμως, αυτοί οι μοναδικοί παράγοντες; Σύμφωνα με την παραδοσιακή Θιβετανική Ιατρική, η διατροφή είναι η κύρια και βασικότερη θεραπευτική προσέγγιση για κάθε ασθενή και μας διδάσκει ότι υπάρχουν σημαντικότεροι και αμεσότεροι λόγοι οι οποίοι συμβάλλουν στη διατάραξη της υγείας μας. Η βαθιά φιλοσοφική της θεώρηση πάει πέρα από τις επιδράσεις της υλικής μας υπόστασης και εμβαθύνει στην ενεργειακή επιρροή των πάντων. Έτσι, η Θιβετανική Ιατρική έχει τη δική της οπτική για το τι είναι υγιεινή και τι ανθυγιεινή διατροφή.

Τι είναι ανθυγιεινή διατροφή κατά τη Θιβετανική Ιατρική:

1. Η μη ιδιοσυγκρασιακή διατροφή: Ο καθένας από εμάς ανήκει σε μια ιδιοσυγκρασία, δηλαδή σε μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ιδιότητες, τάσεις και ανάγκες. Έτσι, η διατροφή η οποία είναι αντίθετη με όλα αυτά θεωρείται ανθυγιεινή.

2. Η διατροφή που συμβάλλει στην ενεργειακή ανισορροπία: Ο οργανισμός μας πέρα από την υλική του υπόσταση έχει και την ενεργειακή η οποία θεωρείται προϋπάρχουσα και είναι αυτή που καθορίζει τις λειτουργίες και τις ιδιότητες της ύλης, δηλαδή του σώματός μας. Όπως ο άνθρωπος αποτελείται και από ενέργεια, έτσι και οι τροφές οι οποίες επηρεάζουν ανάλογα τον οργανισμό μας. Έτσι, οποιαδήποτε ενεργειακή επιρροή η οποία συμβάλλει στη δυσαρμονία της ατομικής μας ενέργειας είναι ανθυγιεινή.

3. Ο λανθασμένος συνδυασμός τροφών: Κάθε τροφή αποτελείται από στοιχεία, ουσίες και θρεπτικά συστατικά τα οποία έχουν τις αντίστοιχες δυνάμεις, ιδιότητες και χαρακτηριστικά. Συνδυασμοί τροφών οι οποίοι έχουν αντίθετες δυνάμεις εξουδετερώνουν ή ουδετεροποιούν τις ιδιότητές τους με αποτέλεσμα δυσκολεύουμε το πεπτικό μας σύστημα να τις επεξεργαστεί και να τις αφομοιώσει και έτσι να νομίζουμε πως τρεφόμαστε υγιεινά, ενώ κάνουμε ακριβώς το αντίθετο.

4. Οι χαλασμένες, οι μολυσμένες ή πολυκαιρισμένες τροφές: Είναι περισσότερο από προφανές γιατί αυτές οι τροφές είναι ανθυγιεινές. Οι χαλασμένες και οι μολυσμένες τροφές μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές στον οργανισμό μας, όπως μολύνσεις και δηλητηριάσεις, ενώ οι πολυκαιρισμένες τροφές μπορούν να ταλαιπωρήσουν το πεπτικό μας σύστημα παρέχοντάς μας ελάχιστα, αν όχι μηδενικά θρεπτικά συστατικά.

5. Η διατροφή που συμβάλλει στις αλλεργίες: Πολλοί άνθρωποι έχουν αλλεργίες και δυσανεξία σε κάποιες τροφές οι οποίες οφείλονται, κατά την Θιβετανική Ιατρική, σε ελλιπή συνεργασία των πέντε μεγάλων στοιχείων (Γη, Νερό, Φωτιά, Αέρας και Αιθέρας). Φυσικά, θα πρέπει να σεβαστούμε αυτή την διατροφική ιδιαιτερότητα προκειμένου να μην ασθενήσουμε.

6. Η διατροφή η οποία δεν προσαρμόζεται στην ιδιαιτερότητα του κάθε ατόμου: Κατά τη διάρκεια της ζωής μας έχουμε διαφορετικές ανάγκες ως άνθρωποι. Διαφορετικές ηλικίες έχουν διαφορετικές διατροφικές απαιτήσεις, όπως και οι διαφορετικές συνθήκες ζωής χρήζουν ανάλογης διατροφικής προσαρμογής. Όταν δεν παρέχουμε στον οργανισμό μας τα ανάλογα θρεπτικά συστατικά σύμφωνα με τις ανάγκες του ανά περίοδο της ζωή μας, τότε τρεφόμαστε ανθυγιεινά.

7.  Η μη εποχική προσαρμογή: Στις μέρες μας, οποιαδήποτε εποχή του έτους μπορούμε να βρούμε οποιαδήποτε τροφή, ακόμα και αν δεν είναι η φυσική τους εποχή παραγωγής. Π.χ. στα σούπερ μάρκετ μπορούμε να βρούμε αγγούρια και ντομάτες ακόμα και στη  μέση του χειμώνα. Η φύση έχει τη δική της σοφία και μας προσφέρει ανά εποχή όσα έχουμε πραγματική ανάγκη για τη σωστή θρέψη του οργανισμού μας, πράγμα το οποίο παραβλέπουμε χάρη του χρήματος ή της γευστικής μας ικανοποίησης. Όλες οι τροφές έχουν δύο βασικές ιδιότητες: είτε θερμαίνουν, είτε ψύχουν τον οργανισμό μας. Θεωρείται ανθυγιεινή η διατροφή που ψύχει, ενώ ο οργανισμός χρειάζεται θερμότητα, π.χ. όταν τρώμε αγγούρια τον χειμώνα.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρουμε τι είναι συμβατό με τον οργανισμό μας και έτσι πέφτουμε σε συχνά διατροφικά σφάλματα. Το άγχος της καθημερινότητας και οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής μας έχουν κάνει να χάσουμε την επαφή και της επικοινωνία με το ίδιο μας το σώμα σε σημείο που δεν μπορούμε να καταλάβουμε πότε χορταίνουμε ενώ τρώμε και έτσι δεν «ακούμε» τι μας λέει, τι ανάγκη έχει και τι επίπτωση έχουν οι τροφές που καταναλώνουμε.

Τι θα γίνει, αν σε ένα αυτοκίνητο το οποίο παίρνει βενζίνη βάλουμε πετρέλαιο? Προφανώς, δεν θα δουλέψει.  Έτσι είναι και ο οργανισμός μας. Κάποιες τροφές μπορεί να τις επεξεργαστεί και να τις αφομοιώσει, ενώ άλλες του είναι άχρηστες ή ακόμα και βλαβερές. Η παραδοσιακή Θιβετανική Ιατρική έχει τον τρόπο μέσα από τη γνώση της ιδιοσυγκρασίας μας και των νόμων της φύσης να μας φέρει σε επαφή με τον ίδιο μας τον οργανισμό, να γνωρίσουμε τις ανάγκες του και τις ιδιαιτερότητές του και με απλές αλλαγές στην καθημερινότητά μας να φροντίσουμε εμείς οι ίδιοι για τη αρμονία  του νου και του σώματός μας.

​Κωνσταντίνος Αναστασόπουλος
Amchi/Naturopath – Yoga Instructor 
0 Comments



Leave a Reply.

    RSS Feed

Proudly powered by Weebly
  • Home
  • ΓΙΑ ΕΜΑΣ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
    • Yoga
    • Παραδοσιακη Θιβετανικη Ιατρικη
    • Βελονισμός
    • Αισθητικός Βελονισμός
    • Reiki
    • Coaching Υγειας
    • Μουσικοθεραπεια
    • ΗΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΒΙΒΛΙΑ
  • BLOG
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ